Opleiding ooracupuctuur

Opleiding ooracupunctuur inschrijven

“In het oor projecteert de hele mens” was het idee van de franse arts dr. Paul Nogier zo’n 50 jaar geleden. Via een van zijn Noord-Afrikaanse  patiënten  had hij over een traditionele behandelingsmethode gehoord waarbij door een behandeling in het oor rugklachten verdwenen.

Zo kwam hij op het idee dat een bepaald gebied in het oor moest zijn verbonden met de wervelkolom. Later is hij verbindingen gaan zoeken tussen andere delen van het oor en andere lichaamsregio’s.

basisprjectieoorschoon

Dit heeft geleid tot de ontdekking dat het gehele ooroppervlak een reflexzone vormt voor alle organen van het lichaam.

Worden bepaalde plekken van het oor geprikkeld (bijvoorbeeld door laser of een acupunctuurnaald) kunnen storingen, pijn en ziekten in de gekoppelde organen of lichaamsdelen effectief behandeld worden.

Om te bepalen welke gebieden er voor behandeling in aanmerking komen bestaan binnen de ooracupunctuur diverse onderzoeksmethoden. Allereerst zijn punten die gekoppeld zijn aan een storing in het lichaam drukgevoelig.  Ten tweede veranderd een ooracupunctuurpunt wat gekoppeld is aan een storing van huidweerstand. Met behulp van een puntzoekapparaat kun je op deze manier meten welke punten afwijken. De derde methode vormt de belangrijkste diagnosemethode in de auriculomedicinae: het Vasculair Autonoom Signaal (VAS) ook wel eens het RAC of de pols van Nogier genoemd. Wanneer men een gestoord acupunctuurpunt met bijvoorbeeld een naald nadert zal er in de polsslag van de patient een verandering voelbaar zijn. Wanneer een punt niet afwijkt is deze verandering er niet.  Met het VAS kan de diagnostiek en behandeling in de ooracupunctuur enorm uitgebreid worden. Te denken valt aan het testen van voedingsintoleranties, homeopathische geneesmiddelen en vitaminepreparaten.

Voor de behandeling worden speciale dunne oor-naalden gebruikt. De behandeling is daardoor zo goed als pijnloos. Voor mensen die toch een afkeer hebben van naalden of kleine kinderen is  de laseracupunctuur bij uitstek geschikt.

 

Auriculo Medicinae

De auriculomedicinae (van het latijnse woord “auris”=oor) is een relatief jong deelgebied van de acupunctuur wat zich de laatste decennia als bijzonder effectief getoond heeft in zowel diagnostiek als therapie.

Ofschoon in de chinese geneeskunde sprake was van acupunctuurbehandelingen via het oor heeft de auriculomedicinae zich vooral in Europa ontwikkeld. In de 50-er jaren van de vorige eeuw was het de franse arts Dr. Paul Nogier die ontdekte dat door de prikkeling van bepaalde punten op het oor het hele organisme te behandelen is. Hiermee begon de ontwikkeling van de ooracupunctuur.

Nogier                Bahr

                        Dr. Paul Nogier en de Duitse arts prof.dr. Frank R. Bahr

Een leerling van Nogier, de Duitse arts prof.dr. Frank R. Bahr heeft de therapie volgens Nogier verder ontwikkeld. Zo onderzocht en ontwikkelde hij de verbinding tussen de klassieke chinese lichaamsacupunctuur en de ooracupunctuur volgens Nogier. Verder heeft hij bepaalde deelgebieden van de ooracupunctuur verder door ontwikkeld, in het bijzonder het onderzoek en de behandeling van Stoorhaarden. Dit zijn verborgen, met de regulier geneeskundige diagnostiek, lastig te vinden chronische ziekteprocessen die een blokkering vormen van het genezend vermogen van het organisme. Verder heeft de duitse school  van Bahr zich vooral ontwikkeld in de laseracupunctuur die zich goed laat toepassen in zowel diagnostiek als therapie.

Ooracupunctuur, stoorhaarddiagnose en de laseracupunctuur zijn de peilers van de Auriculomedicinae- een innovatieve geneeskunde, met hulp waarvan zich storingen, klachten en ziekten effectief en zonder bijwerkingen laten behandelen

Stoorhaarden

Een van de pijlers van de Duitse auriculo-school is het uitgebreid zoeken en behandelen van zogenaamde stoorhaarden.

Zeer veel mensen dragen zonder dat ze dat zelf weten stoorhaarden (of stoorvelden) bij zich. Deze vormen een voortdurende belasting voor het organisme die kunnen leiden tot onduidelijke en chronische klachten. Vaak zijn stoorhaarden ook de oorzaak van therapie resistentie (ook voor acupunctuur!). Als stoorhaard kunnen optreden verborgen ziekteprocessen als chronische ontstekingen (amandelen, bijholtes, wortelkanaalbehandeling) maar ook littekens of gifstofbelastingen (als amalgaam in het gebit).

oplei 2

Na jarenlang onderzoek in duitsland is intussen in bijzonder effectief onderzoeksprotocol ontwikkeld om stoorhaarden in het organisme op te sporen. Hierdoor kan middels speciale technieken eenduidig worden vastgesteld welk litteken of welke tand het organisme belast.

Met ooracupunctuur laten zich de gevonden stoorhaarden in het oor vervolgens goed behandelen. Ook zonder klachten kan een  preventieve check-up zeer nuttig zijn. Het is namelijk vaak zo dat het organisme met stoorhaarden belast is maar nog net in staat is om de stoorhaarden te onderdrukken. Wanneer echter dit evenwicht verstoord raakt (een simpele verkoudheid kan voldoende zijn) is het organisme niet meer instaat om van alle belastingen te herstellen en er ontstaat mogelijk een langdurig ziekteproces.

Het aanwezig zijn van een of meerdere stoorhaarden zorgt voor een blokkering van het zelf genezend vermogen van het lichaam. Dit zorgt in het algemeen voor een chronisch ziekteproces waarvan de oorzaak via de reguliere diagnostiek moeilijk te vinden is. Om een genezing in gang te zetten moet de veroorzakende stoorhaard gevonden en behandeld worden.

 

Ooracupunctuur en Traditionele Chinese geneeskunde

De laatse jaren is steeds duidelijker geworden dat er verbanden bestaan tussen de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) en de moderne auriculogeneeskunde. Dit uit zich met name in het kunnen terugvinden van lichaamsacupunctuurpunten en meridianen op het oor.

oplei 3

De punten van de Long-meridiaan  op het oor

Ook de wetten en principes uit de TCG (yin-yang, Qi/Xue/Jin Ye, de vijf elementenleer, Zang-Fu relaties, wondermeridianen etc.) hebben hun plaats  in de diagnostiek en therapie binnen de auriculomedicinae.

IF

Daarnaast kan met de auriculo-diagnostiek op een verantwoorde wijze een lichaamsacupunctuurpunt worden geselecteerd bij individuele patiënten en klachtenbeelden Hierbij worden geen overbodige punten geprikt maar juist de belangrijkste punten geselecteerd. Er wordt dan ook gesproken van “gecontroleerde acupunctuur”.

Voor zijn onderzoekswerkzaamheden naar de relatie tussen de ooracupunctuur en de TCG heeft Dr. Bahr  een ere-professoraat ontvangen van de Univeristeit van Nan Jing. Sinds vele jaren bestaat er een samenwerkingsverband tussen met univerisiteit.

De opleiding

De opleiding is vormgegeven naar voorbeeld van de Deutsche Akademie fur Akupunktur en Aurikulomedizin. Dit is de langst bestaande opleiding in Europa op het gebied van oor acupunctuur en aurikulomedicinae.

De Deutsche Akademie is in de 70er jaren opgericht door prof. Dr. Frank Bahr. Bahr was leerling van de franse arts dr Paul Nogier (de grondlegger van de ooracupunctuur en auriculomedicinae). Aanvankelijk hebben Nogier en Bahr samen de auriculo verder onderzocht en ontwikkeld. Later heeft Bahr dit onderzoek voortgezet binnen de Deutsche Akademie.  In de loop der jaren zijn er principiële verschillen ontstaan tussen de “Duitse school” en de oorspronkelijk school van Nogier.

In de Duitse school wordt voor het onderzoek van acupunctuurpunten (zowel klassieke lichaamsacupunctuurpunten als oorpunten) gebruikt gemaakt van het Vasculair Autonoom Signaal (VAS) of Reflexe Auriculo Cardiaque (RAC) en electromagnetische velden. Wanneer men  een electromagnetisch veld in de buurt brengt van een gestoord acupunctuurpunt zal er een voelbare verandering optreden in de polsslag van de onderzochte persoon. Dit verschijnsel noemt met het VAS.  Met behulp van dit onderzoeksprincipe is men zich in  de duitse auriculo school zich gaan toeleggen op het onderzoek en behandeling van stoorhaarden, relatie oor-lichaamsacupuntuur, laserfrequenties in de acupunctuur en nog veel meer.

materiaal

Typische onderzoeksmaterialen uit de duitse school

Cursus inhoud:

-Bahr weekeinde 1
-Bahr weekeinde 2
-Bahr weekeinde 3
-Bahr weekeinde 4

Opleiding ooracupunctuur inschrijven

of voor één weekeinde:

-Bahr 1
-Bahr 2
-Bahr 3
-Bahr 4

Docenten

De basis-auriculo-opleiding  wordt gedoceerd door Hans Bolck. En Marcel Meijer.

 

Onderwijs

De basis ooracupunctuur opleiding van Bahr kent vier niveau’s.  Elk niveau bestaat uit een weekendcursus (zaterdag en zondag van 10.00 tot 17.00). De weekeindsen zijn onafhankelijk van elkaar te boeken.

Indien u zich wilt inschrijven voor een cursus klikt u de cursus aan op deze website bij onze cursussen. Of mail ons op marcel@goudseacademie.eu.  U ontvangt dan van ons een factuur. Na betaling is uw inschrijving definitief.

Om de ooracupunctuur uit te voeren, zoals op deze cursus geleerd wordt, heb je minimaal €100,- aan apparatuur nodig. de meesten schaffen voor ongeveer €300,- aan.

tel 0546 577011   email: marcel@goudseacademie.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

+ 2 = 12

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.