De oorsprong

DE GOUDSE ACADEMIEGeschiedenis

In de zeventiger jaren ontstond er door het  initiatief van Ton van Gelder, arts en Steven Hofman, psychiater, die hun sporen al verdiend hadden in de Auriculo of ooracupunctuur, een kring van bevriende artsen en niet artsen therapeuten. Deze groep kwam een aantal maal per jaar bij elkaar in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Bij deze bijeenkomsten werden door één of meerdere leden van deze groep lezingen en demonstraties gegeven over interessante nieuwe inzichten in de ooracupunctuur en andere zeer diverse  onderwerpen, zoals yoga, geopathie, kabbala. Een en ander had naast het informatieve gedeelte, een sociaal en gezelligheidskarakter.

Deze groep  werd bekend onder de naam de Goudse Academie. In de loop der jaren trok Ton van Gelder zich, gezien zijn drukke activiteiten voor onder andere de Sivas opleiding, terug uit het actief organiseren van de bijeenkomsten van de Goudse Academie. De organisatie werd toen voortgezet door Steven Hofman en Mint Veenstra. Na 2004 was het niet meer mogelijk om de bijeenkomsten in het Groene Hart ziekenhuis te houden. Geleidelijk aan kwam het zwaartepunt te liggen op aparte onderwerpen. Hierbij werd vaak een dag gevuld met één onderwerp, waarbij de Auriculo therapie  een belangrijke rol speelde. In de dagen die toen georganiseerd werden speelde dit niet meer de hoofdrol.

In mei 2007 werden René Blind, arts, Hans Bolck, fysiotherapeut en Marcel Meijer, arts gevraagd om   de bijeenkomsten van deze vrienden groep  te organiseren en als coördinatoren op te treden.  Gezien  alle nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot wettelijke regelgeving in de maatschappij en in de groep van de Goudse Academie, werd het nodig om de organisatie te professionaliseren. Hans Bolck had te veel andere zaken waarmee hij zich bezig moest  houden en trok zich in 2010 terug uit de organisatie. Hij is nog als adviseur aan de Goudse Academie verbonden.

Uiteindelijk heeft dit er nu toe geleid dat René Blind en Marcel Meijer in 2011 een start maken in een formelere vorm, waardoor er nu een website bestaat, met een echt Kamer van Koophandel nummer, een logo een inschrijving bij het CRBKO en wat er nog meer komt kijken bij een officiëlere organisatievorm. Vanwege verschil in visie en drukke bezigheden van Réne Blind wordt de Goudse academie momenteel beheerd door Marcel Meijer.
Hans Bolck en René Blind zijn nog werkzaam als docent.

Ondanks dat de organisatie nu een noodzakelijke formele vorm heeft gekregen, is het de bedoeling om de sfeer van gezelligheid en educatie te behouden, die altijd een belangrijk kenmerk is geweest van de Goudse Academie.

+31 0546577011       email: marcel@goudseacademie.eu


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

− 8 = 2

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.